Deelnemers: 16
Winnaar: Frankrijk
Finalist: Italie
Topscorer: Patrick Kluivert en Savo Milosevic (elk 5 goals)

Nadat op het Europees kampioenschap van 1996 in Engeland voor het eerst in de geschiedenis van het Europees kampioenschap 16 landen om de titel streden, werd het toernooi vier jaar later voor het eerst niet in één land gehouden. De twee buurlanden, Nederland en België, traden op als gezamenlijke gastheren en leverden bijgevolg ook twee geplaatste gastteams, zodat slechts 14 andere teams zich voor de finale konden kwalificeren.

EK 2000 historie
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

Maar alle grote voetballanden van Europa waren er, en zij leverden een van de beste toernooien in de voetbalgeschiedenis. De belangrijkste reden hiervoor was dat aanvallend voetbal troef was, en dat de knock-outwedstrijden ook meer amusement dan tactisch geklungel opleverden.

Frankrijk, het team dat twee jaar eerder al de wereldbeker had gewonnen, trok uiteindelijk aan het langste eind. De Equipe Tricolore verloor echter ook van misschien wel de beste ploeg van deze EURO, die in de halve finale op dramatische wijze faalde: het gastland Nederland.

Duitsland uitgeschakeld in de voorronde bij de EURO 2000

In groep A begonnen Duitsland en Engeland, twee grote voetballanden, evenals Portugal en Roemenië, als outsiders, maar zegevierden uiteindelijk. Vooral voor Duitsland is het Europees kampioenschap van 2000 tot op de dag van vandaag een historisch dieptepunt.

Na een 1-1 start tegen Roemenië werd het explosieve duel met Engeland met 0-1 verloren, en Sergio Conceicao uit Portugal scoorde een hattrick in de uiteindelijke 3-0 overwinning om de DFB ploeg, gecoacht door Erich Ribbeck, als laatste in de groep naar huis te sturen.

Engeland, ondertussen, kwam niet verder dan een overwinning op Duitsland en werd ook uitgeschakeld na twee 3-2 nederlagen van Portugal en Roemenië. Portugal eindigde op de eerste plaats, doordat de gouden generatie rond Luis Figo en Rui Costa Roemenië met 1-0 versloeg.

Voor gastland België begon het Europees kampioenschap goed met een 2-1 overwinning op Zweden in de openingswedstrijd, maar het eindigde toch met een exit in de eerste ronde toen de Rode Duivels met 2-0 verloren van Italië en Turkije om als derde te eindigen in Groep B. Italië, dat ook met 1-0 werd verslagen door Roemenië, eindigde als eerste.

De groepswinnaars waren Italië, dat niet alleen België versloeg, maar ook met 2-1 won van Turkije en Zweden. Door de eindzege van Turkije op de gastheren zijn ze met vier punten verzekerd van de tweede plaats, omdat ze daarvoor een 0-0 gelijkspel hadden behaald met Zweden. Voor de Scandinaviërs bleef dit het enige punt in het toernooi.

Groep C begon met een grote verrassing, want Spanje verloor met 1-0 van Noorwegen, maar de Vikingen slaagden er toch niet in de voorronde te bereiken, want deze coup werd gevolgd door een 1-0 nederlaag van Joegoslavië en een 0-0 gelijkspel met Slovenië. Spanje daarentegen versloeg Slovenië met 2-1 en Joegoslavië met 4-3, wat voldoende was om de groep te winnen. Joegoslavië werd tweede, na met 3-3 van Slovenië te hebben gewonnen en uiteindelijk Noorwegen voor te blijven op gelijke punten en gescoorde doelpunten.

Het tweede gastland, Nederland, begon Groep D met een moeizame 1-0 overwinning op Tsjechië, maar verbeterde zich van wedstrijd tot wedstrijd en versloeg eerst Denemarken met 3-0 en daarna Frankrijk met 3-2, hoewel de Fransen toen ook al door waren na overwinningen op Denemarken (3-0) en Tsjechië (2-1). De uiteindelijke 2-0 overwinning van Tsjechië op de Denen was daarom slechts van statistische waarde.

Nederland in de kwartfinales op hun thuis Europees Kampioenschap 2000

Dankzij een brace van Nuno Gomes werd Portugal de eerste ploeg die zich plaatste voor de halve finales door een 2-0 overwinning op Turkije, hoewel Turkije kansen had op een beter resultaat, waaronder een gemiste strafschop door Arif Erdem.

In de tweede kwartfinale versloeg Italië Roemenië in stijl met doelpunten van Francesco Totti en Filippo Inzaghi in de eerste helft. De Roemeense superster Gheorghe Hagi heeft geen goed afscheid genomen van het grote podium, want de grote spelmaker kreeg in zijn laatste interland een gele kaart.

De derde kwartfinale tussen Nederland en Joegoslavië was een duidelijke aangelegenheid. Het Elftal speelde op zijn best en na doelpunten van Patrick Kluivert (3), Marc Overmars (2) en een eigen doelpunt wonnen ze verdiend met 6-1.

Wereldkampioen Frankrijk had het moeilijk in het onderlinge duel met Spanje. Zinedine Zidane zette de Equipe Tricolore na 32 minuten op voorsprong, maar Gaizka Mendieta maakte zes minuten later gelijk voor de Furia Roja, die uiteindelijk nog voor rust de beslissende treffer tegen kregen toen Youri Djorkaeff er 1-2 van maakte.

In de halve finale tegen Portugal miste Nederland vijf keer vanaf de stip

Ook de halve finale werd een zware aangelegenheid voor Frankrijk. Portugal nam in de 19e minuut de leiding via Nuno Gomes, maar Thierry Henry maakte kort na de pauze gelijk en na 90 minuten was de stand gelijk. Toen velen zich al hadden neergelegd bij een strafschoppenserie, kwamen de gebeurtenissen tot een hoogtepunt.

Abel Xavier kreeg een hand tegen de bal in zijn eigen strafschopgebied en Zinedine Zidane zette de strafschop om in 2-1, waarmee de wedstrijd eindigde met een gouden doelpunt. Nuno Gomes kreeg de rode kaart voor mishandeling nog voor de penalty was genomen, en na het einde van de wedstrijd maakten verschillende Portugese spelers overtredingen tegen de Oostenrijkse scheidsrechter Günter Benkö, die tot lange schorsingen leidden.

De tweede halve finale tussen Nederland en Italië was niet minder spectaculair, ook al werd er in 120 minuten geen enkel doelpunt gescoord. Nederland slaagde in de weinig flatteuze prestatie twee strafschoppen van de strafschopstip te missen tegen Italië, dat in de 34e minuut werd teruggedrongen als gevolg van een gele kaart voor Gianluca Zambrotta.

Frank de Boer en Patrick Kluivert faalden vanaf de stip en omdat het Elftal nog tal van andere kansen miste, moest de beslissing vallen in een strafschoppenserie. Opnieuw de Boer en ook Jaap Stam en Paul Bosvelt zetten de Nederlandse ellende vanaf de stip voort, zodat Italië met een 3:1 n.E. de finale inging.

David Trezeguet beslist de EK-finale in extra tijd

In de finale vochten Frankrijk en Italië een duel van gelijken uit waarin de Squadra Azzurra al op weg waren naar de titel na de openingstreffer van Marco Delvecchio in minuut 55, voordat Sylvain Wiltord in de 90e minuut gelijkmaakte om extra tijd af te dwingen.

Toen waren 13 minuten gespeeld toen David Trezeguet, een invaller net als Wiltord, de bal in het net volleyde om de stand op 2-1 te brengen en Frankrijk hun tweede EK-titel sinds 1984 te bezorgen met hun tweede opeenvolgende EK golden goals in de finale van een Europees kampioenschap.