Aantal deelnemers: 16
Winnaar: Griekenland
Finalist: Portugal
Topscorer: Milan Baros (5 goals)

Twaalf jaar na de verrassende triomf van Denemarken op het Europees kampioenschap van 1992 in Zweden zorgde de nationale ploeg van Griekenland voor de grootste sensatie in de geschiedenis van het Europees kampioenschap tot nu toe en ontegenzeggelijk voor een van de opmerkelijkste verrassingen in de algemene voetbalgeschiedenis.

Begonnen als een hete kandidaat voor uitschakeling uit de voorronde, maakten de Hellenen op het Europees Kampioenschap 2004 in Portugal geleidelijk iedere tegenstander wanhopig door de betonnen verdediging van coach Otto Rehhagel en scoorden ze aan de andere kant zelf steeds, voornamelijk na standaardsituaties, zodat uiteindelijk aanvoerder Theodoros Zagorakis op 4 juli 2004 de trofee in de nachtelijke hemel van Lissabon mocht hijsen.

ploegen EK 2004
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

Het toernooi als geheel kon de aantrekkingskracht van de vorige Europese kampioenschappen in Engeland in 1996 en vooral in België en Nederland in 2000 niet evenaren, wat waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten was aan het weinig spectaculaire voetbal van Griekenland.

Griekenland begint het Europees kampioenschap 2004 met een knal

Het Europees kampioenschap 2004 begon met een knal. Gastland Portugal ontmoette underdog Griekenland en alles leek klaar te zijn voor een openingsoverwinning voor de ploeg van coach Luiz Felipe Scolari, maar uiteindelijk moesten ze een onverwachte 2-1 nederlaag incasseren tegen de Hellenen. De 19-jarige Cristiano Ronaldo, die pas in de rust als invaller was ingevallen, maakte in de blessuretijd een laat doelpunt.

Portugal stond vanaf dat moment onder grote druk, maar wist hun groep te winnen dankzij overwinningen op Rusland (2-0) en Spanje (1-0). De Grieken, die Spanje op een 1-1 gelijkspel hielden en hun enige nederlaag van het toernooi tegen Rusland met 2-1 leden, eindigden als tweede, maar gingen uiteindelijk door naar de kwartfinales op basis van meer gescoorde doelpunten dan Spanje. Rusland, dat met 1-0 van Spanje verloor, eindigde onderaan in de groep.

In groep B waren Frankrijk en Engeland de duidelijke favorieten. Nadat Zinedine Zidane met twee doelpunten in blessuretijd Frankrijk een 2-1 openingszege op Engeland had bezorgd, had de Equipe Tricolore alleen nog een 2-2 gelijkspel bij Kroatië en een 3-1 overwinning op Zwitserland nodig om bovenaan te eindigen. Engeland won met 3-0 van Zwitserland en met 4-2 van Kroatië. Het doelpuntloze gelijkspel tussen Kroatië en Zwitserland was uiteindelijk van geen belang.

In Groep C vond een opmerkelijke finale plaats. Voor de laatste speeldag was het duidelijk dat zowel Zweden als Denemarken zich met een 2-2 gelijkspel zouden plaatsen voor de kwartfinales. En uiteindelijk betekende de Zweedse gelijkmaker kort voor het einde van de wedstrijd precies dat resultaat, wat uitschakeling betekende voor Italië, dat op punten gelijk stond, vanwege de doelpunten in de directe vergelijking met de twee Scandinaviërs.

Daarvoor was Italië niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen Denemarken (0:0) en Zweden (1:1). Alle drie de favorieten kwamen ongeschonden door tegen Bulgarije, dat met nul punten en 1:9 doelpunten onderaan de groep eindigde.

Zelfs vóór het toernooi werd Groep D beschouwd als een zware groep waarin Duitsland, de regerende runner-up, het niet haalde. De eerste plaats ging naar Tsjechië, dat alle drie wedstrijden won van Letland (2-1), Nederland (3-2) en Duitsland (2-1).

Na het 1-1 gelijkspel tegen Nederland werd het 0-0 gelijkspel tegen Letland de nekslag voor Duitsland. Nederland had het ook moeilijk met het Baltische land, dat voor het eerst op een finale vertegenwoordigd was, maar won uiteindelijk toch duidelijk met 3-0.

Engeland faalt opnieuw in kwartfinale op strafschoppen

In de eerste kwartfinale was het opnieuw de beurt aan gastland Portugal. En weer was het team van Scolari niet helemaal overtuigend. Na een vroege goal van Michael Owen zorgde Helder Postiga in ieder geval voor extra tijd voor Portugal tegen Engeland, waarin de Three Lions via Rui Costa in de persoon van Frank Lampard de Portugese voorsprong gelijk wisten te trekken en de stand op 2-2 brachten.

In de strafschoppenserie die volgde, waren David Beckham en Darius Vassell van Engeland de tragische figuren. Het moederland van het voetbal had weer eens gefaald vanaf de stip.

In de tweede kwartfinale bouwde Griekenland voort op hun openingswedstrijd tegen Portugal en schakelde het een van de grote favorieten, Frankrijk, uit. Terwijl Zidane en co. geen weg konden vinden door de Helleense verdediging, scoorde Angelos Charisteas de gouden 1:0.

Kwartfinale nummer drie tussen Nederland en Zweden was na 120 minuten nog steeds doelpuntloos, zodat de strafschoppenserie ook deze wedstrijd moest beslissen. Doordat Zlatan Ibrahimovic en Olof Mellberg stalen zenuwen toonden, ging Nederland enigszins gelukkig de halve finales in.

Tsjechië verzekerde zich van een plaats bij de laatste vier door een verpletterende 3-0 zege op Denemarken. Milan Baros was de dubbelscorer en pakte ook de scoringskroon met vijf doelpunten. Met dit succes werd de gouden generatie van Tsjechië rond Pavel Nedved, Jan Koller en Tomas Rosicky eindelijk de favoriet.

Griekenland en Portugal bereiken de halve finales van het Europees kampioenschap 2004

In de eerste halve finale zette Portugal, dat nog niet volledig heeft kunnen overtuigen, misschien wel hun beste prestatie van het toernooi neer. Cristiano Ronaldo en Maniche zorgden voor een 2-0 voorsprong tegen Nederland en vervolgens een 2-1 overwinning na een ongelukkig eigen doelpunt van Jorge Andrade.

Griekenland, ondertussen, vervolgde zijn weg naar de titel in de laatste ronde. 90 minuten lang hield het Griekse bolwerk stand tegen de aanvalslustige Tsjechen, en extra tijd zou de doorslag geven. Kort voor het einde van de eerste helft van de extra tijd was het verdediger Traianos Dellas – door coach Rehagel vanwege zijn imposante lengte de “Kolossus van Rhodos” genoemd – die Griekenland op voorsprong zette. Door de regel van het zilveren doelpunt die toen van kracht was, was de extra tijd na de eerste 15 minuten voorbij en stond Griekenland in de finale.

Angelos Charisteas, held van Griekenland in de finale

Om niet opnieuw op achterstand te komen, begon Portugal voorzichtiger in hun tweede ontmoeting met de onveranderd defensieve Grieken. De gastheren voerden geleidelijk de druk op en creëerden kansen, maar die gingen allemaal onbenut.

Griekenland, aan de andere kant, bewees opnieuw de meesters van de efficiëntie te zijn en scoorde in de 57e minuut – natuurlijk met een kopbal na een corner – met het enige schot op doel van de hele wedstrijd door Angelos Charisteas. Portugal probeerde alles opnieuw in de daaropvolgende minuten, maar vond het moeilijk om de Griekse verdediging te doorbreken.