Aantal deelnemers: 16
Winnaar: Spanje
Finalist: Duitsland
Topscorer: David Villa (4 goals)

Acht jaar nadat Nederland en België voor het eerst het gastheerschap van een Europees kampioenschap deelden, had ook het Europees kampioenschap 2008 twee gastheren, Oostenrijk en Zwitserland. De twee Alpenlanden boden de fans over een periode van drie weken een interessant toernooi, met Spanje als verdiende winnaar.

Nadat de Iberiërs bij grote evenementen altijd tot de kanshebbers voor de titel hadden behoord, maar met uitzondering van het Europees kampioenschap van 1964 uiteindelijk nooit aan het langste eind trokken, luidde de 1-0 overwinning op Duitsland in de finale in het Ernst Happel Stadion van Wenen het begin in van een vier jaar durend tijdperk waarin de Furia Roja alles overheerste.

2008 EK in Oostenrijk en Zwitserland
Wikimedia, Soerfm (rechtenvrij)

Beide gastheren van het Europees kampioenschap 2008 falen in de voorronde

In tegenstelling tot Spanje was het Europees kampioenschap van 2008 voor beide gastheren niet erg succesvol. Net als België in 2000 zijn beide gastlanden in de voorronde gezakt. In Groep A verloor Zwitserland eerst de openingswedstrijd met 1-0 van Tsjechië en vervolgens ook nog met 2-1 van Turkije, zodat de uiteindelijke 2-0 overwinning op een B-team uit Portugal niet meer van belang was.

Portugal was op dat moment al veilig doorgedrongen tot de kwartfinales na overwinningen op Turkije (2-0) en Tsjechië (3-1). Na de openingswedstrijd te hebben gewonnen, verloor Tsjechië niet alleen van Portugal, maar verloor het ook het uiteindelijk beslissende duel met Turkije om de tweede plaats met 3-2.

Oostenrijk deed het niet beter dan Zwitserland: het verloor zijn eerste wedstrijd tegen Kroatië met 1-0 en pakte daarna het enige punt tegen Polen in een 1-1 gelijkspel. In de laatste wedstrijd voor promotie in Groep B bleek Duitsland, dat met 1-0 won dankzij een prachtig doelpunt uit een vrije trap van Michael Ballack, een te hoge horde.

De DFB ploeg was eerder begonnen met een 2-0 overwinning op Polen, maar verloor daarna verrassend met 2-1 van Kroatië. De Kroaten speelden over het algemeen een zeer sterke voorronde en versloegen niet alleen Oostenrijk en Duitsland, maar ook Polen (1:0).

De topfavorieten voor het winnen van de titel na de voorronde waren Nederland, dat alles uit het water blies in Groep C. Reeds in de eerste wedstrijd zorgden de elf voor vuurwerk met een 3-0 zege tegen Italië, die werd gevolgd door een niet minder spectaculaire 4-1 zege tegen Frankrijk en een imponerende 2-0 zege tegen Roemenië.

Ondanks de openingsnederlaag en het daaropvolgende 1-1 gelijkspel met Roemenië, verzekerde Italië, dat Frankrijk met 2-0 versloeg in de beslissende groepswedstrijd, zich nog steeds van de tweede plaats. De Equipe Tricolore, die tegen Roemenië niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel, moest als laatste in de groep naar huis.

Net als Kroatië en Nederland won Spanje alle drie de wedstrijden in Groep D. De Furia Roja begon met een 4-1 overwinning op Rusland en vierde daarna twee 2-1 overwinningen op Griekenland en Zweden. Rusland eindigde nog steeds op de tweede plaats ondanks een zwaar verlies tegen Spanje, want de Sbornaja versloegen zowel Griekenland met 1-0 als Zweden met 2-0. De 2-0 overwinning van Zweden op de Grieken was uiteindelijk van geen belang.

Nederland ontgoocheld door Rusland in kwartfinales EURO 08

In de eerste kwartfinale hadden Duitsland en Portugal een vermakelijke uitwisseling van slagen, maar het Duitse team behield steeds de controle. Het was pas in de slotminuten dat de wedstrijd echt spannend werd na het doelpunt van Helder Postiga om de stand op 2:3 te brengen, maar uiteindelijk verdiende het Duitse team, dat zijn prestaties in de voorronde had verbeterd, te winnen met doelpunten van Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose en Michael Ballack.

Kroatië en Turkije zorgden voor een gedenkwaardige kwartfinale. Toen Ivan Klasnic Kroatië in de 119e minuut op een 1-0 voorsprong zette, leek de wedstrijd gelopen. Maar in de tweede minuut van de rust sloeg Semih Sentürk toe om Turkije met een 1-1 gelijkspel in een strafschoppenserie te loodsen. Maar daar lieten de zenuwen van de Kroatische spelers hen in de steek.

Luka Modric en Ivan Raktic misten het doel en de poging van Mladen Petric werd gered. Alleen Dario Srnja zette veilig af, evenals alle drie de schutters van Turkije. De Turken zijn dus doorgedrongen tot de halve finales.

De kwartfinale tussen Rusland en Nederland werd beslist in extra tijd. Nederland wist de extra tijd in te gaan dankzij de late 1:1 van Ruud van Nistelrooy in minuut 86, maar verloor van een Russische ploeg die speelde alsof het ontketend was.

De Russische ploeg, die goed werd gecoacht door de Nederlandse coach Guus Hiddink, speelde met vrijheid aan het einde van de speeltijd en nam een 3-1 voorsprong door doelpunten van Dmitri Torbinski en Andrey Arshavin – en bezegelde daarmee de uitschakeling van de beste ploeg in de voorronde. In Nederland kreeg bondscoach Marco van Basten de meeste kritiek te verduren, omdat hij de tot dan toe sterke ploeg in de laatste groepswedstrijd bijna volledig had ontzien, waardoor ze uit het ritme waren geraakt.

Ondertussen werd de laatste kwartfinale tussen Spanje en Italië beslist met strafschoppen. Nadat de Squadra Azzurra er 120 minuten lang in was geslaagd de Spaanse aanvalsmachine van de grond te houden, maar zonder de geschorste regisseur Andrea Pirlo ook ongevaarlijk bleef, zegevierde Spanje verdiend vanaf de stip. Iker Casillas was de held van de wedstrijd door penalty’s van Daniele De Rossi en Antonio Di Natale te redden. Aan Spaanse zijde maakte Cesc Fabregas de beslissende strafschop.

Philipp Lahm beslist de halve finale in het voordeel van Duitsland

Net als in de kwartfinales zorgde het Duitse team voor het beste vermaak in de halve finales. Nadat Ugur Boral Turkije in minuut 22 op voorsprong had gezet en Bastian Schweinsteiger vier minuten later gelijk had gemaakt, leek de 2-1 van Miroslav Klose in de 79e minuut de beslissing te betekenen.

Maar Semih Sentürk bleek opnieuw de spits van de slotfase te zijn en maakte in de 86e minuut gelijk: 2-2. Duitsland voorkwam echter extra tijd doordat Philipp Lahm met een van zijn zeldzame doelpunten in de laatste minuut de eindstand op 3-2 bracht.

Ondertussen was de tweede halve finale een duidelijke aangelegenheid, die Spanje met 3-0 van Rusland won. Xavi zette de superieure Iberiërs in de 50e minuut op voorsprong en Daniel Güiza en David Silva namen daarna de laatste twijfels weg over het bereiken van de finale door de Roja gecoacht door Luis Aragones.

Spanje gekroond tot Europees kampioen in de finale van het Europees kampioenschap 2008

De finale tussen Duitsland en Spanje, die voor de aftrap als gelijken werden beschouwd, bleek ondanks het krappe resultaat een eenzijdige aangelegenheid te zijn. In het Ernst Happel Stadion van Wenen domineerde Spanje de actie bijna naar believen met het balbezitvoetbal dat de volgende jaren kenmerkte en gaf het Duitse elftal gedurende 90 minuten geen echte kans.

Spanje kreeg daarentegen een aantal kansen om te scoren, maar alleen Fernando Torres wist er een van te benutten. In de 33e minuut ontsnapte de snelle aanvaller uitgerekend aan Lahm en schoof de bal langs de uitkomende Jens Lehmann in het net. De 1:0 bleef het enige doelpunt in de wedstrijd, en Spanje werd voor de tweede keer gekroond tot de beste ploeg van Europa.