Aantal deelnemers: 16
Winnaar: Spanje
Finalist: Italie
Topscorer: Fernando Torres (3 goals)

Spanje, dat als titelverdediger en regerend wereldkampioen van start ging, maakte uiteindelijk zijn favorietenrol waar op het Europees kampioenschap 2012, maar was pas echt overtuigend in hun 4-0 overwinning op Italië in de finale in Polen en Oekraïne.

Al met al verdiende het beste team echter te winnen en zette het het tijdperk van succes voort dat in 2008 begon met de triomf op het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland – het laatste uitroepteken van een grote generatie rond Iker Casillas, Xavi en Andres Iniesta, zoals we die nu kennen.

winnaars Spanje EK 2012
Spanje, winnaars van het EK 2016. Wikimedia, Simo82 (CC BY-SA 3.0)

Polen en Oekraïne falen in de voorronde

Ondanks alle onheilsprofetieën zijn Polen en Oekraïne erin geslaagd een toernooi te organiseren waarin zich geen noemenswaardige incidenten van negatieve aard hebben voorgedaan. Vanuit sportief oogpunt was het Euro 2012 voor beide gastheren echter volledig teleurstellend.

Reeds in de openingswedstrijd had Polen gehoopt op meer dan een 1-1 gelijkspel tegen Griekenland. Omdat het tegen Rusland slechts volstond voor een 1-1 gelijkspel en het afsluitende burenduel met Tsjechië met 0:1 werd verloren, eindigde de ploeg rond het Dortmund-trio Jakub Blaszczykowski, Robert Lewandowski en Lukasz Piszczek op de vierde plaats in de groep.

Tsjechië en Griekenland daarentegen haalden de kwartfinales in groep A. Rusland werd ondanks een knappe prestatie uitgeschakeld. Rusland slaagde er niet in de kwartfinales te bereiken ondanks een prachtige 4-1 zege op Tsjechië in de eerste wedstrijd, omdat de slotwedstrijd tegen Griekenland met 0-1 verloren ging. Vier punten uit de wedstrijden tegen Rusland en Polen waren genoeg voor de Grieken om als tweede te eindigen.

Oekraïne begon Groep D met een 2-1 overwinning op Zweden dankzij een treffer van veteraan Andriy Shevchenko, maar slaagde er daarna niet in een punt te pakken. Ze verloren met 2-0 van Frankrijk en met 1-0 van Engeland.

De twee grote voetballanden Engeland en Frankrijk, die in hun openingswedstrijd met 1-1 gelijk speelden, zijn uiteindelijk doorgedrongen tot de laatste acht. Engeland versloeg niet alleen Oekraïne maar ook Zweden met 3-2, terwijl Frankrijk met 2-0 verloor van Zweden maar toch doorging naar de kwartfinales.

In de top van Groep B speelde Duitsland een vlekkeloze voorronde. Een 1-0 overwinning op Portugal werd gevolgd door 2-1 overwinningen op Nederland en Denemarken, waardoor het DFB-team na de groepsfase een van de favorieten werd. Nederland daarentegen, als runner-up op het WK, was een complete teleurstelling en verloor niet alleen het burenduel met Duitsland, maar ook van Denemarken (0:1) en Portugal (1:2). Portugal won de beslissende wedstrijd om de tweede plaats met 3-2 van Denemarken.

Titelverdediger Spanje begon het toernooi in groep C met een 1-1 gelijkspel tegen Italië, voordat het twee wedstrijden won tegen de Ieren (4-0) en Kroatië (1-0). Tweede achter de wereldkampioenen was Italië, dat ook met 1-1 gelijkspeelde tegen Kroatië, maar daarna Ierland met 2-0 versloeg. Kroatië, dat in zijn openingswedstrijd Ierland met 3-1 had verslagen, werd als derde uit de groep geschrapt.

De favorieten zegevieren in de kwartfinales van Euro 2012

Cristiano Ronaldo was de man van de wedstrijd in de eerste kwartfinale tussen Tsjechië en Portugal. Nadat de Portugese aanval keer op keer zijn tanden had stukgeslagen op Petr Cech en de Tsjechische verdediging, scoorde de Portugese superster elf minuten voor het einde de gouden en verdiende 1-0. Portugal had de halve finales bereikt, Tsjechië was uitgeschakeld na een ongevaarlijk optreden en geen enkel schot op doel.

De tweede kwartfinale tussen Duitsland en Griekenland was een duidelijke aangelegenheid. De ploeg van de Duitse coach Joachim Löw domineerde de hele wedstrijd op het veld en maakte alles duidelijk met drie doelpunten tussen de 61e en 74e minuut.

Griekenland heeft in ieder geval dapper gestreden en met 2:4 een aanvaardbaar resultaat behaald. Philipp Lahm, Sami Khedira, Miroslav Klose en Marco Reus scoorden voor Duitsland, terwijl Georgios Samaras en Dimitrios Salpingidis voor Griekenland scoorden.

In het naburige duel tussen Frankrijk en Spanje werd een speler die niet noodzakelijk bekend staat als een bewezen doelpuntenmaker de matchwinner. Xabi Alonso zette de Furia Roja in de 19e minuut op voorsprong en in de slotminuut zette de regisseur een strafschop om voor een 2-0 eindstand. De titelverdedigers vierden een onbedreigde zege en bereikten daarmee opnieuw de halve finales.

De laatste kwartfinale was een klassieker tussen Engeland en Italië. De Azzurri waren favoriet en speelden dienovereenkomstig. Gedurende 120 minuten domineerden de Zuid-Europeanen de wedstrijd en schoten in totaal 35 keer. Maar omdat geen van hen de weg naar het doel vond, moest de beslissing vallen in een strafschoppenserie. Nadat Riccardo Montolivo miste om de Three Lions in een betere positie te brengen, verzuimden Ashley Young en Ashley Cole te scoren.  Andrea Pirlo, Antonio Noccerino en Alessandro Diamanti bekeerden zelfverzekerd en plaatsten Italië voor de halve finales.

Duitsland slaagt er niet in de halve finales van het EK 2012 te bereiken tegen Italië

Na de 2-0 overwinning op Frankrijk in de kwartfinales, moest Spanje het in de halve finales opnemen tegen de buren. De titelverdedigers hadden het echter veel moeilijker tegen Portugal en wonnen slechts op strafschoppen na een gelijkopgaande 120 minuten.

Xabi Alonso en Moutinho misten hun strafschoppen meteen in het begin, voordat de volgende twee schutters aan beide kanten scoorden. Toen Bruno Alves de lat raakte voor Portugal, maakte Cesc Fabregas alles duidelijk met de laatste strafschop.

De tweede halve finale tussen Duitsland en Italië was een one-man-show van Mario Balotelli. De excentrieke ster van de Squadra Azzurra zette zijn ploeg in de 20e en 36e minuut op een 2-0 voorsprong. Hoewel Mesut Özil in blessuretijd een strafschop scoorde om de stand terug te brengen tot 2-1, kwam de opmars van Italië niet meer in gevaar en ging de negatieve reeks van Duitsland tegen Italië door. Het DFB-team heeft nog nooit een competitiewedstrijd tegen Italië gewonnen.

De finale van het EK 2012 in Warschau was een duidelijke aangelegenheid

Na hun succes tegen Duitsland ging Italië met een brede borst de finale in, maar werd al snel de grenzen getoond door Spanje. David Silva en Jordi Alba zetten al voor de pauze de koers uit naar een overwinning voor de duidelijk betere Iberiërs. Maar het zou nog erger worden voor de Azzurri.

Thiago Motta, die na iets meer dan een uur als invaller in het veld kwam, moest even later geblesseerd het veld verlaten – omdat Cesare Prandelli al drie keer had gewisseld, speelde Italië het laatste half uur met een team dat in de minderheid was. Spanje had een gemakkelijke wedstrijd en kwam op een 4-0 voorsprong door late doelpunten van Fernando Torres en Juan Mata.