Aantal deelnemers: 24
Winnaar: Portugal
Finalist: Frankrijk
Topscorer: Antoine Griezmann (6 goals)

Het Europees kampioenschap 2016 zal vooral de geschiedenisboeken ingaan als een eindronde van vernieuwingen en verrassingen. Voor het eerst namen 24 ploegen deel aan een Europees voetbalkampioenschap, konden zelfs de ploegen die als derde geplaatst waren in de groep doorgaan en werd voor het eerst een ronde van 16 gespeeld. Tot de verrassingen behoorden de titelwinst van Portugal, maar ook de prestaties van underdogs als IJsland en Wales, die respectievelijk de kwartfinales en de halve finales haalden.

openingsvuur op het EK 2016
openingsvuur bij het EK 2016 (Wikipedia: H4stings, CC BY-SA 4.0)

De groepsfase van Euro 2016

De meeste wedstrijden vonden plaats in de groepsfase. De eerste twee ploegen in elke groep plaatsten zich voor de eindfase, en de vier best geplaatste ploegen van de derde plaats bereikten ook de ronde van 16. In de meeste poules hadden de Europese favorieten de overhand.

In Groep A veroverden Frankrijk en Zwitserland zonder nederlaag de eerste twee plaatsen, waarbij de beslissende wedstrijd voor de groepsoverwinning doelpuntloos bleef. Albanië eindigde als derde met drie punten en Roemenië als laatste met één punt.

Groep B had een paar verrassingen in petto. Wales pakte de eerste plaats met twee overwinningen op Slowakije en Rusland, terwijl Engeland, dat alleen van Wales won en hun andere wedstrijden gelijkspeelde, als tweede eindigde. Slowakije, een van de best geplaatste derde ploegen in de groep, drong door tot de laatste 16 met vier punten, terwijl Rusland – gastland van de volgende wereldbeker – werd uitgeschakeld met slechts één punt.

Duitsland had alles onder controle in Groep C en pakte de winst met zeven punten. Polen, dat ook zeven punten verzamelde en 0-0 speelde tegen het DFB-team, eindigde op de tweede plaats door het slechtere doelsaldo. De derde plaats ging verrassend naar Noord-Ierland, dat dankzij de overwinning op Oekraïne in de knock-outfase terechtkwam. De Oekraïners beëindigden het Europees kampioenschap zonder een doelpunt of een punt.

In Groep D heeft Kroatië verrassend de eerste plaats behaald. De Kroaten wonnen de beslissende wedstrijd tegen Spanje met 2-1 en brachten de Spanjaarden de eerste EK-nederlaag toe sinds 2004. Turkije leed twee nederlagen in hun eerste twee wedstrijden, maar slaagde er tenminste in hun laatste wedstrijd te winnen tegen de voorheen nog ongeslagen Tsjechen. Toch werden beide teams uitgeschakeld.

Groep E van het Europees kampioenschap is gewonnen door Italië. De Azzurri stonden al in de voorronde na twee wedstrijden en overwinningen op België en Zweden. In de laatste wedstrijd tegen Ierland speelde Antonio Conte bijna met het hele team en kreeg een 0-1 tegen. België won zowel van Ierland als van Zweden en eindigde als tweede. De Ieren gingen ook vooruit met vier punten. Zweden werd uitgeschakeld met één punt.

In Groep F was er de grootste verrassing. Hongarije opende met een overwinning op Oostenrijk en speelde vervolgens gelijk met IJsland en Portugal om de groep te winnen. De tweede plaats ging naar de IJslanders, die scoorden tegen Portugal en Hongarije en Oostenrijk op de laatste speeldag met 2-1 versloegen. Portugal haalde de top 16 met drie remises, Oostenrijk werd verrassend uitgeschakeld.

EK achtste finales met verrassingen

In de achtste finales, die in 2016 voor het eerst op een Europees kampioenschap werd gehouden, waren er nog meer verrassingen. Eerst en vooral, de sensationele overwinning van de IJslanders op mede-favorieten Engeland. De Vikings kwamen al na een paar minuten op achterstand, maar wisten de wedstrijd binnen een kwartier om te draaien en verdedigden hun voorsprong vervolgens tot het einde. Italië verraste ook en klopte titelverdediger Spanje uit de competitie dankzij een sterk optreden. De Kroaten, die zo overtuigend waren in de groepsfase, werden ook uitgeschakeld in de ronde van 16 door na 120 minuten te verliezen van de uiteindelijke winnaars Portugal.

Frankrijk (2-1 tegen Ierland), Duitsland (3-0 tegen Slowakije) en België (4-0 tegen Hongarije) toonden geen zwakte. Polen won nipt van Zwitserland op strafschoppen, terwijl Wales met moeite met 1-0 van Noord-Ierland won.

EK kwartfinales 2016 in terugblik

De eerste van de kwartfinalewedstrijden ging tussen Polen en Portugal. Polen nam de leiding, maar Portugal maakte voor de pauze gelijk. De wedstrijd ging naar extra tijd en moest uiteindelijk worden beslist in een strafschoppenserie. Jakub Blaszczykowski’s zenuwen lieten hem in de steek, terwijl alle Portugese spelers scoorden.

De tweede kwartfinale was een verrassend duidelijke aangelegenheid voor Wales, dat tegen België op achterstand kwam, maar daarna geweldig voetbal liet zien en de wedstrijd zelfs omdraaide. Uiteindelijk wonnen Bale en co. met 3-1 en vierden het grootste succes in de geschiedenis van het Welshe voetbal.

In de derde kwartfinale ontmoette Duitsland zijn geduchte tegenstanders Italië en kon het de vloek overwinnen. Voor de eerste keer won het DFB-team een competitiewedstrijd tegen de Italianen. Maar het kostte 120 minuten en 18 strafschoppen om dat te doen. Duitsland nam de leiding via Mesut Özil halverwege de tweede helft, maar moest de gelijkmaker toestaan via een strafschop omgezet door Leonardo Bonucci. In de strafschoppenserie kwamen verschillende sterren – onder wie Thomas Müller, Mesut Özil, Graziano Pelle en Simone Zaza – niet tot scoren. Pas de 18e strafschop, die door Jonas Hector werd omgezet, bracht de beslissing.

De laatste kwartfinale was een duidelijke affaire. Frankrijk versloeg IJsland met 5 tegen 2 en verzekerde zich zo gemakkelijk van een plaats in de halve finales. Les Bleus stonden bij de pauze al met 4-0 voor. Maar de IJslanders gaven niet op en werden beloond voor hun inspanningen met twee doelpunten.

Europese Kampioenschap halve finale – favorieten winnen

De eerste halve finale van Euro 2016 tussen Portugal en Wales werd gedomineerd door tactiek, vooral in de eerste helft toen geen van beide teams risico’s wilde nemen. Na de pauze effende een snelle dubbelslag van Cristiano Ronaldo en Nani de weg voor de Portugezen om de finale van het Europees kampioenschap te bereiken. Wales, dat het moest stellen zonder superster Aaron Ramsey, bleef bleekjes achter, maar kon met opgeheven hoofd naar huis gaan.

In de andere halve finale kwam Frankrijk goed uit de startblokken, maar werd daarna steeds verder teruggedrongen door Duitsland. De Duitse voorsprong hing in de lucht, maar kort voor de pauze kwam de grote klap: een handsbal van Bastian Schweinsteiger in het strafschopgebied, Antoine Griezmann zette veilig om voor 1-0. Na de pauze drukten de Duitsers opnieuw aan, maar een dubbele fout van Joshua Kimmich en Manuel Neuer bezorgde de Fransen de 2-0 – de beslissing.

EK-finale niet voor bangeriken

Frankrijk was de duidelijke favoriet bij het ingaan van de finale. De gastheren hadden in de loop van het toernooi 13 doelpunten gemaakt en hadden verdedigend niet al te veel laten liggen. De Portugese nationale ploeg werd beschouwd als een duidelijke underdog, omdat het pas in de halve finales zijn eerste overwinning had behaald. De Portugezen begonnen zoals verwacht passief en defensief, maar kregen al vroeg de eerste tegenslag te verwerken: na 25 minuten moest superster Cristiano Ronaldo geblesseerd het veld verlaten.

Frankrijk was de ploeg die de wedstrijd domineerde en de betere kansen kreeg. Maar Les Bleus slaagden er verschillende keren niet in te scoren tegen de uitstekende Portugese doelman Rui Patricio. In de blessuretijd van de tweede helft had Portugal opnieuw geluk toen Andre-Pierre Gignac de lat raakte.

In de tweede helft van de extra tijd maakte joker Eder er 1-0 van met een laag schot van iets meer dan twintig meter. Frankrijk kon niets meer uitrichten, Portugal verdedigde bekwaam en wist de voorsprong vast te houden. De jubelstemming over de eerste internationale titel kende geen grenzen.