Golden goals tijdens vorige EK’s

golden goals op EK

We geven we je graag alle golden goals mee die al vielen in de EK geschiedenis. Maar eerst willen we je graag verduidelijken wat een golden goal precies is, en hoe deze ontstonden – niet toevallig tijdens een Europees Kampioenschap voetbal. Intussen kijken wij in volle spanning uit naar EURO2020, dat met een jaar werd uitgesteld tot EURO2021. Niet dat er een golden goal zal vallen tijdens dit toernooi, dat kunnen we al met zekerheid stellen. Waarom niet, dat ontdek je zo.

Wat is een golden goal?

De golden goal ofwel gouden doelpunt staat voor de bepalende goal tijdens de verlengingen. Toernooien zoals het EK en het WK voetbal maken namelijk gebruik van een systeem met afvallers, om door te stoten naar de volgende ronde. Zo moet iedere wedstrijd een duidelijke winnaar hebben, alvorens deze verder mag.

Wanneer een wedstrijd na 90 minuten nog steeds op 0-0 staat, of een andere gelijkstand, komen er verlengingen. Dat betekent tijdens EK’s en WK’s, dat er twee helften van elk vijftien minuten volgen. De eerste van de EK ploegen die een goal scoort, wint. Dat laatste doelpunt, alsook de verlengingen ronde, noemt men dus de golden goal. Als er geen gouden doelpunt valt binnen die verlengingen, moet er alsnog een winnaar worden aangeduid. Dat gebeurt dan met een of meerdere reeksen van vijf strafschoppen, ofwel penalties.

Ontstaan van de golden goal

De golden goal in voetbal bestaat al sinds 1867, maar werd pas meer recentelijk UEFA gebruikt. vindt zijn oorsprong tijdens het EK 1996 in Engeland. UEFA vond deze ‘sudden death’-methode nu eenmaal een geschikte maatregel, omdat de regels van de EURO-competitie immers een winnaar per wedstrijd vereisten.

Hoe geniaal de regel eerst ook leek, zagen velen er toch graten in. Zo kan de algeheel beste ploeg van een wedstrijd, alsnog verliezen door deze regel. Het duurde niet lang, namelijk tot 2003, dat UEFA besloot om deze regel af te schaffen. FIFA volgde die beslissing 2 jaar later, en laste zo in 2005 de gouden doelpunten regel af. Zij hadden hem al sinds 1993 actief in bepaalde van hun jeugdtoernooien.

Toen in 2003 de golden goal werd afgeschaft door UEFA, voerden ze echter een nieuwe regel in: de silver goal. Het enige verschil met zijn gouden variant, is dat deze silver goal-regel aanvankelijk slechts één, in plaats van twee rondes van 15 minuten toevoegt. Als er na deze ronde geen winnaar valt, kan er opnieuw een vijftien minuten-ronde worden gespeeld. Dit zilveren doelpunt werd echter al in 2006 weer afgeschaft. De UEFA ging toen weer over naar het gewone verlengingssysteem van twee keer vijftien minuten.

Wanneer vielen er golden goals tijdens EK’s?

In totaal vielen er slechts twee golden goals tijdens een EK. De eerste was in dat eerste jaar wanneer de golden goal ontstond, in 1996. Het was toen dat een speler van de Duitse Mannschaft, genaamd Oliver Bierhoff, scoorde tijdens verlengingen tegen Tsjechië en zo de golden goal 1996 scoorde. Dat gebeurde op 30 juni, en pas vijf minuten in de verlengingen, dus in speelminuut 95′. Dat was trouwens tijdens de EK finale, dus dat maakte Duitsland Europees Kampioen 1996.

Op 2 juli 2000 viel de tweede en laatste golden goal ooit op een EK. Dat gebeurde tijdens de wedstrijd Frankrijk – Italië, en dat was alweer een finale. De Fransman David Trezeguet scoorde er het beslissende doelpunt tijdens de verlengingen, in minuut 103′.

Een silver goal viel er slechts één keer ooit, en wel opnieuw tijdens een EK. Op het EK 2004 was het Traianos Dellas, een Griek, die tijdens de blessuretijd van de eerste verlengingshelft de verlossende 1-0 scoorde tegen Tsjechië.