Aantal deelnemers: 16
Winnaar: Duitsland
Finalist: Tsjechie
Topscorer: Alan Shearer (5 goals)

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Europees kampioenschap waren 16 ploegen vertegenwoordigd op het Europees kampioenschap van 1996 in Engeland, strijdend om de titel in het zelfverklaarde moederland van het voetbal. In een zeer sfeervol toernooi trok het Duitse team voor de derde keer in de geschiedenis van het Europees kampioenschap aan het langste eind door Tsjechië met 2-1 te verslaan dankzij een gouden doelpunt van Oliver Bierhoff.

Voor de eerste keer op een Europees kampioenschap werd het toernooi gespeeld in vier voorgroepen, waaruit de eerste twee ploegen zich plaatsten voor de kwartfinales, en in een totaal van acht stadions – allemaal arena’s met een bijzondere flair, van het oude Wembley Stadium tot Old Trafford in Manchester, Anfield Road in Liverpool en St. James’ Park in Newcastle.

EK 1996
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

De groepsfase van het Europees Kampioenschap 1996

In groep A trok Engeland aan het langste eind. Na een gemengde start met een 1-1 gelijkspel tegen Zwitserland, versloegen de Three Lions Schotland met 2-0 in het prestigieuze buurlandduel, mede dankzij een nog steeds legendarisch doelpunt van Paul Gascoigne, voordat de uiteindelijke 4-1 overwinning op Nederland de hoop voedde dat, na het WK van 1966, een ander toernooi zou kunnen worden afgesloten met de titel op eigen bodem.

Nederland werd tweede met hetzelfde aantal punten en hetzelfde doelsaldo alleen dankzij de meer gescoorde doelpunten tegen Schotland. Team Oranje was pas echt overtuigend in hun 2-0 zege op Zwitserland, nadat ze tegen Schotland slechts een 0-0 gelijkspel hadden behaald.

In groep B eindigden de twee favorieten Frankrijk en Spanje op de eerste twee plaatsen, terwijl Bulgarije en Roemenië vroegtijdig naar huis moesten. Frankrijk begon met een 1-0 overwinning op Roemenië en maakte, na een 1-1 gelijkspel met Spanje, uiteindelijk alles duidelijk met een 3-1 overwinning op Bulgarije. Spanje had het iets moeilijker en won, na twee gelijke spelen, alleen hun derde groepswedstrijd met 2-1 van Roemenië. Bulgarije, dat het puntloze Roemenië met 1-0 had verslagen, bleef op een ondankbare derde plaats steken.

Duitsland eindigde als eerste in Groep C met zeven punten en zonder ook maar één tegendoelpunt te incasseren, en liet in de voorronde al zien dat het tot grote dingen in staat is. Na gemakkelijke overwinningen op Tsjechië (2-0) en Rusland (3-0), eindigde de laatste groepswedstrijd tegen Italië doelpuntloos en moest de Squadra Azzurra het toernooi verlaten na een 2-1 nederlaag van Rusland en een 1-2 verlies tegen Tsjechië. Uiteindelijk besliste het aantal gescoorde doelpunten in het voordeel van Tsjechië, dat in hun laatste groepswedstrijd met 3-3 gelijkspeelde tegen Rusland.

In Groep D versloegen Portugal en Kroatië de titelverdedigers Denemarken en Turkije. Portugal, na een gelijkspel (1-1) tegen Denemarken, zegevierde over Turkije (1-0) en Kroatië (3-0) om de eerste plaats veilig te stellen. Kroatië daarentegen had alles al duidelijk gemaakt met overwinningen op Turkije (1-0) en Denemarken (3-0) vóór hun nederlaag tegen Portugal. Denemarken versloeg Turkije met 3-0, maar de droom om het Europees kampioenschap van 1992 te herhalen viel al snel in duigen.

De favorieten zegevieren in de kwartfinales van het Europees Kampioenschap 1996

De eerste kwartfinale was een historische gebeurtenis vanuit het oogpunt van vandaag. Terwijl Engeland in de daaropvolgende jaren op grote toernooien met onaantrekkelijke regelmaat niet vanaf de strafschopstip scoorde, wonnen de Three Lions op het Europees Kampioenschap van 1996 met 4-2 op strafschoppen tegen Spanje na een doelpuntloze 120 minuten. Frankrijk versloeg Nederland ook op strafschoppen nadat noch de reguliere tijd, noch de extra tijd een doelpunt had opgeleverd. Pas in de derde kwartfinale vielen er doelpunten te vieren uit het spel.

Een strafschop van Jürgen Klinsmann en een doelpunt van Matthias Sammer bezorgden Duitsland een 2-1 overwinning op Kroatië, waarvoor Davor Suker in de tussentijd gelijkmaakte. En de laatste kwartfinale was ook al na 90 minuten beslist. Dankzij een fantastische kopbal van Karel Poborsky voor de gouden 1-0, versloeg Tsjechië nipt Portugal.

In de halve finales viel de beslissing op punten

In de halve finales was het echter al gedaan met de dominantie van Engeland in de strafschoppenserie. Nadat Alan Shearer en Stefan Kuntz al in een vroeg stadium hadden gescoord, werd het eeuwig jonge duel tussen de Three Lions en Duitsland een strafschoppenserie na een bewogen extra tijd, waarin Gareth Southgate de enige schutter was die de moed verloor, terwijl Andreas Möller Duitsland naar de finale stuurde.

Ook in een strafschoppenserie ging de andere halve finale tussen Tsjechië en Frankrijk. Na 120 minuten zonder doelpunt en tien omgezette strafschoppen, slaagde de zesde Franse schutter, Reynald Pedros, er niet in te scoren tegen de Tsjechische doelman Petr Kouba, die de held werd nadat Miroslav Kadlec de strafschop had omgezet.

De finale van het EK 1996 tussen Duitsland en Tsjechië op Wembley

In de finale veranderde doelman Kouba echter van held in tragisch figuur. Aanvankelijk leek Tsjechië goed op weg naar een verrassende coup toen Patrik Berger de underdogs op een 1-0 voorsprong zette met een strafschop in de 59e minuut. Maar Oliver Bierhoff, die kort tevoren als invaller was ingevallen, maakte in de 73e minuut met een kopbal gelijk: 1-1, en de finale ging in extra tijd.

Maar Oliver Bierhoff sloeg opnieuw toe en scoorde uiteindelijk in de 95e minuut het eerste gouden doelpunt in de voetbalgeschiedenis. Petr Kouba, die in de halve finale als matchwinner werd gevierd, werd de boeman nadat hij het geblokte schot van Bierhoff door zijn vingers liet glippen.