Aantal deelnemers: 8
Winnaar: Denemarken
Finalist: Duitsland
Topscorer: Dennis Bergkamp, Tomas Brolin, Henrik Larsen, Karl-Heinz Riedle (elk 3 goals)

De uitspraak van Franz Beckenbauer dat het Duitse nationale elftal na het winnen van het WK 1990 in Italië nog jaren onverslaanbaar zou zijn als na de hereniging ook de spelers uit de voormalige DDR zouden worden toegevoegd, werd twee jaar later al ontkracht. Op het Europees kampioenschap van 1992 in Zweden haalde het Duitse team met voormalige DDR-spelers als Matthias Sammer en Thomas Doll de finale, maar verloor van underdog Denemarken. Tot de triomf van Griekenland op het Europees kampioenschap van 2004 was de coup van de Denen de grootste sensatie in de geschiedenis van het Europees kampioenschap, die eigenlijk niet had kunnen plaatsvinden.

Denemarken had zich niet eens gekwalificeerd voor de finale, die voor het laatst met slechts acht landen werd gehouden, en kwam pas in het deelnemersveld nadat Joegoslavië was uitgesloten vanwege het conflict op de Balkan.

EK 1992
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

De favorieten Engeland en Frankrijk faalden vroegtijdig op het EK 1992

Denemarken begon in groep 1 met gastland Zweden, Frankrijk en Engeland. De laatste twee werden als grote voetballanden als favoriet beschouwd, maar uiteindelijk trokken de Scandinavische ploegen aan het langste eind.

Zweden moest in de openingswedstrijd genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen Frankrijk, maar versloeg daarna Denemarken met 1-0 en won ook de laatste groepswedstrijd tegen Engeland met 2-1. Denemarken stond na een 0-0 gelijkspel met Engeland en een nederlaag tegen Zweden op het punt om uitgeschakeld te worden, maar zorgde vervolgens voor de eerste verrassing met een 2-1 overwinning op Frankrijk in de laatste wedstrijd, die ook de vroege exit betekende van de Equipe Tricolore, die door Engeland doelpuntloos was gehouden.

In Groep 2 behoedde Thomas Häßler het Duitse team voor een openingsnederlaag tegen het GOS, dat lange tijd aan de leiding had gestaan dankzij een strafschop van Igor Dobrowolski, met een vrije trap in de laatste minuut. In de tweede groepswedstrijd behaalde het DFB-team onder leiding van Berti Vogts een verplichte 2-0 overwinning op Schotland.

In de laatste wedstrijd gunde Duitsland zich een 3-1 nederlaag tegen Nederland, die tot uitschakeling zou hebben geleid als Schotland niet op hetzelfde moment de CIS met 3-0 had verslagen. Maar 3:3 punten waren genoeg voor Duitsland om als tweede te eindigen achter Nederland, dat Schotland met 1:0 had verslagen en 0:0 had gespeeld tegen het GOS.

Duitsland schakelt gastland uit en bereikt finale

In de eerste halve finale nam het Duitse team het op tegen gastland Zweden en leverde hun beste prestatie van het toernooi. Thomas Häßler, die een zeer sterk toernooi speelde en daarom derde werd bij de toekenning van 1992 tot Wereldspeler van het Jaar, zette Duitsland in de elfde minuut op voorsprong met opnieuw een directe vrije trap, en Karl-Heinz Riedle voegde daar in de tweede helft nog twee doelpunten aan toe.

Ondanks twee doelpunten van Tomas Brolin en Kennet Andersson kwam de Duitse finaleplaats niet meer in gevaar. Met een 3:2 score drong het DFB-team door tot de finale.

In de tweede halve finale waren de favorieten duidelijk Nederland, dat goed op weg leek om zijn titel te verdedigen na een voortdurende verbetering in de voorronde en volgens de meeste deskundigen geen problemen zou moeten hebben met Denemarken.

Maar uiteindelijk moesten de elf blij zijn dat Frank Rijkaard Nederland, dat na twee doelpunten van Henrik Larsen en een doelpunt van Dennis Bergkamp op een 1-2 achterstand was gekomen, met de 2:2 in de 86e minuut in de extra tijd redde. Nadat er in de extra tijd geen doelpunten meer vielen, moest de halve finale beslist worden in een strafschoppenserie. Maar superster Marco van Basten, die vier jaar eerder topscorer aller tijden was geweest op het Europees kampioenschap van 1988, verloor de moed en Denemarken drong sensationeel door tot de finale.

John Jensen schiet Danish Dynamite naar de overwinning op het EK 1992

Duitsland ging als overweldigende favorieten de finale in tegen de Denen, die nog steeds als underdogs werden beschouwd en die zonder enige druk speelden en tijdens het toernooi ook af en toe fast food aten.

De Denen, gecoacht door Richard Möller-Nielsen, die zonder hun spelmaker Michael Laudrup maar met zijn broer Brian Laudrup naar Zweden afreisden, toonden geen respect in de finale van Göteborg en namen na 19 minuten de leiding via John Jensen. Duitsland probeerde het wel, maar kon geen vuist maken tegen de gepassioneerde Denen en kreeg in minuut 78 via Kim Vilfort de beslissende 0:2 tegen, wat tevens de eindstand was.