Aantal deelnemende ploegen: 8
Winnaar: Nederland
Finalist: Soviet-Unie
Topscorer: Marco van Basten ( 5 goals)

Veertien jaar na het wereldkampioenschap van 1974, dat eindigde met een overwinning van het gastland op Nederland in de finale, werd van 10 tot 25 juni 1988 het Europees kampioenschap gehouden in de Bondsrepubliek Duitsland, die toen nog gescheiden was van de DDR. Duitsland had het toernooi met een duidelijke meerderheid van vijf uit zes gewonnen van Engeland en het Scandinavische trio Noorwegen, Zweden en Denemarken.

EK 1988 ploegen
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

In tegenstelling tot de Wereldbeker van 1974 slaagde het Duitse elftal er echter niet in de titel opnieuw in eigen land te houden. In plaats daarvan kende het tweede grote toernooi in de voetbalgeschiedenis op Duitse bodem een succesvol einde voor Nederland, dat zijn enige titel tot nu toe won.

Duitsland wint de voorronde van hun thuis-EK 88

In de eerste van twee groepen van vier nam gastland Duitsland het op tegen Italië, Spanje en Denemarken. Na het 1-1 gelijkspel in de openingswedstrijd tussen de DFB elf en de Squadra Azzurra, presenteerden beide ploegen zich sterk in de voorronde en wonnen de twee resterende groepswedstrijden. Terwijl Duitsland met 2-0 won van Denemarken en Spanje, versloeg Italië de Iberiërs met 1-0 en won het tenslotte met 2-0 van de Denen. De 3-2 openingszege van Spanje op Denemarken kon niet voorkomen dat de Furia Roja na de voorronde naar huis ging.

In groep 2 was Engeland de grote teleurstelling en moest zonder een punt terug naar het eiland. De verrassende 0-1 start tegen Ierland werd gevolgd door twee 1-3 nederlagen tegen de toekomstige finalisten Nederland en Sovjet-Unie.

Ondanks een overwinning op Engeland en een 1-1 gelijkspel met de USSR, slaagden de outsiders Ierland er niet in de halve finales te bereiken omdat zij hun beslissende groepswedstrijd tegen Nederland met 1-0 verloren. Ondanks het 1-0 verlies tegen de USSR aan het begin, hadden de Elftal één punt meer dan de Ieren en eindigden als tweede achter de Sovjet-Unie.

Marco van Basten beslist de halve finale van het Europees Kampioenschap 1988

De eerste halve finale van het Europees kampioenschap 1988 was een revanche van de WK-finale van 1974 tussen Duitsland en Nederland in het Volksparkstadion van Hamburg. Aanvankelijk leek alles volgens plan te verlopen voor de gastheren, toen Lothar Matthäus in de 55e minuut een door Jürgen Klinsmann genomen strafschop omzette en de stand op 1-0 bracht.

Maar in minuut 74 wees de Roemeense scheidsrechter Igna ook naar de stip na een overtreding van Jürgen Kohler op Marco van Basten en scoorde Ronald Koeman de gelijkmaker. In de 88e minuut was het Marco van Basten zelf die zich aan zijn overigens goede bewaker ontworstelde en de bal met zijn voet langs de Duitse doelman Eike Immel in het net deponeerde om er 2-1 van te maken en Nederland in de finale te brengen.

De tweede halve finale van het Europees Kampioenschap bleek een verrassend duidelijke aangelegenheid voor de Sovjet-Unie, die Italië lange tijd onder controle had en tactisch uitstekend was voorbereid door coach Valeri Lobanowski. Hennady Lytovchenko en Oleh Protasov zorgden met een dubbele treffer in de 60e en 62e minuut voor de verdiende 2-0 overwinning, waarvan Italië zich nooit meer herstelde.

Van Basten’s doelpunt van de eeuw in de finale

Voor 72.308 toeschouwers in het Olympiastadion van München, waaronder enkele tienduizenden voornamelijk in oranje geklede supporters, stonden Nederland en de Sovjet-Unie op 25 juni 1988 voor de tweede maal tegenover elkaar tijdens de finale. In tegenstelling tot de vorige ronde was het deze keer echter niet de USSR die aan het langste eind zou trekken.

Aangemoedigd door hun overwinning op Duitsland, namen de Oranjes vanaf de eerste minuut het heft in handen en kwamen via middenveldster Ruud Gullit in de 33e minuut op voorsprong. Het Europees kampioenschap van 1988 zal echter niet geassocieerd worden met het doelpunt van Gullit, maar met de fantastische 2:0 van van Basten negen minuten na de pauze.

Na een voorzet van Arnold Mühren nam de centrumspits, die later in 1988 werd uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar, de bal vanuit een scherpe hoek rechts van de volley en scoorde zijn vijfde doelpunt van het toernooi in de linkerhoek van het net langs de verbouwereerde doelman Rinat Dassayev. Kort daarna redde de Nederlandse doelman Hans van Breukelen de strafschop van Igor Belanov, die hij zelf had veroorzaakt, en de hoop van de Sovjet-Unie op een comeback was definitief voorbij.