Aantal deelnemers: 8
Winnaar: Frankrijk
Finalist: Spanje
Topscorer: Michel Platini (9 goals)

Net als in 1980 werden ook in 1984 de finales van het Europees kampioenschap gehouden met acht ploegen. De UEFA was echter bereid te buigen voor de kritiek die vier jaar eerder was ontstaan. De halve finale werd opnieuw ingevoerd: De groepswinnaars speelden tegen de runners-up uit de andere groep. De wedstrijd om de derde plaats werd daarentegen afgelast. De laatste ronde bestond dus uit 15 wedstrijden. Dit jaar werden voor het eerst speciale EK-voetbalkledij voor het evenement geproduceerd.

EK 1984
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

Duitsland faalt in de voorrondes van het EK 1984

In groep 1 streden Frankrijk, Denemarken, België en Joegoslavië om de twee plaatsen in de halve finales. In hun eerste wedstrijd tegen de Denen hadden de zware favorieten Frankrijk het lange tijd moeilijk, maar vierden een 1-0 openingsoverwinning dankzij een doelpunt van Michel Platini.

Na België met 5-0 te hebben verslagen, stond de Equipe Tricolore al in de halve finale, maar de laatste, nietszeggende wedstrijd tegen Joegoslavië werd ook gewonnen. Opnieuw was Michel Platini de uitblinker met drie doelpunten. De tweede plaats achter de gastheren werd ingenomen door Denemarken, dat Joegoslavië in de openingswedstrijd en België in de beslissende wedstrijd versloeg.

Groep 2 was veel zwaarder met teams uit Duitsland, Spanje, Portugal en Roemenië. Toch kwam de uitschakeling van het Duitse team onder leiding van Jupp Derwall als een verrassing: na een 0-0 tegen Portugal, een 2-1 tegen Roemenië en een nipte 0-1 nederlaag tegen Spanje, moest Duitsland zijn hoop op de titel al in de groepsfase begraven. Spanje en Portugal verzekerden zich van de eerste twee plaatsen met elk één overwinning en twee gelijke spelen en bereikten zo de halve finales.

De halve finales van het Europees kampioenschap in Frankrijk

Verrassingsteam Denemarken wachtte Spanje daar op. In het Stade de Gerland namen de Scandinaviërs al na zeven minuten de leiding door een doelpunt van Soren Lerby en zij konden deze voorsprong tot ver in de tweede helft verdedigen. Maar toen sloeg Antonio Maceda toe om de Spaanse ploeg naar de extra tijd te sturen.

Na dertig minuten zonder doelpunt moest de finalist beslist worden in een strafschoppenserie: terwijl alle vijf de schutters voor Spanje scoorden, faalde de vijfde Deen, Preben Elkjaer Larsen. Spanje bereikte zo de finale van het Europees kampioenschap 1984.

Ook Frankrijk had het moeilijk: na 90 minuten en doelpunten van Jean-Francois Domergue en Rui Jordao was de stand tegen Portugal slechts 1-1. In de extra tijd stortte de verdediging van beide landen echter in. Nadat Rui Jordao zijn Portugese ploeg in de eerste helft van de extra tijd op een 2-1 voorsprong had gezet, sloegen de Fransen kort voor het einde toe: Domergue maakte vijf minuten voor het einde gelijk, voordat Michel Platini Portugal in de 119e minuut de gevierde 3-2 voorsprong bezorgde.

De finale van het EK 1984 – Michel Platini met zijn negende doelpunt

In de finale werd Frankrijk als de grote favoriet beschouwd. De gastheren hadden niet alleen het thuisvoordeel, maar hadden tot dusver ook een veel betere indruk gemaakt. Spanje ging dus slim te werk en probeerde met een stabiele verdediging giftige speldenprikken uit te delen. Dit lukte goed in de eerste helft, maar in de 57e minuut zette Michel Platini, de beste speler van het toernooi, een vrije trap direct om.

Vreemd genoeg had de Spaanse doelman Luis Arconada de bal, maar hij liet hem glippen. Spanje was overrompeld met het maken van het spel, maar in de 86e minuut kreeg verdediger Yvon Le Roux, die tot dan toe een zeer sterke achtervanger voor de Fransen was geweest, de rode kaart. Het was niet meer om de Iberiërs te helpen. In plaats van Spanje was het opnieuw Frankrijk dat in de 90e minuut scoorde in de persoon van Bruno Bellone om er 2-0 van te maken en voor de eerste keer een Europees kampioenschap te winnen.