Aantal deelnemers: 4 in de eindronde, 32 in de voorrondes
Winnaar: Duitsland
Finalist: Sovjet-Unie
Topscorer: Gerd Müller (4 doelpunten)

Duitsland won de wereldbeker van 1954 in Zwitserland in een complete verrassing. Sindsdien behoorde het DFB-team regelmatig tot de favorieten, maar slaagde er niet in de titel te winnen, waar het ook verscheen. In 1972 veranderde alles echter: het tweede Europese kampioenschap waaraan Duitsland deelnam, werd betwist door het DFB-team met één van de beste, zo niet het beste team dat ooit voor het zwart-rood-goud heeft gespeeld.

Mannen als Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier en Günther Netzer vormden het hart van het team. Duitsland had geen moeite om zich te kwalificeren voor de finale in België. Daar wachtten hen echter zware tegenstanders.

EK 1972 in Belgie
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

De eindrondes van het Europees kampioenschap van 1972 in België

Duitsland moest het in de halve finale opnemen tegen gastland België, wat het begin inluidde van de eigenlijke finale. Hongarije en de Sovjet-Unie ontmoetten elkaar in de andere wedstrijd. Voor beide landen was het zoiets als de laatste hoera op het toneel van het wereldvoetbal.

Het was ook een ongelooflijk spannende wedstrijd: de Russen wonnen met 1-0, waarbij Hongarije in de 83e minuut een strafschop miste. Duitsland had minder moeite: na 71 minuten stond het 2:0 (beide goals van Gerd Müller). België slaagde erin om in de 83e minuut een doelpunt terug te krijgen, maar het was niet genoeg voor meer.

De finale van het Europees kampioenschap van 1972

In de finale tegen de Sovjet-Unie was Duitsland de grote favoriet, hoewel geen enkel team de vorige Europese Kampioenschappen zo had gedomineerd als de Russen. Maar het DFB-team had een te sterke indruk gemaakt tijdens het toernooi. Onvergetelijk tot op de dag van vandaag was bijvoorbeeld de wedstrijd in Engeland in de kwartfinales: Duitsland nam op Wembley met een 3:1 overwinning revanche voor de nederlaag in de legendarische finale van de Wereldbeker van 1966.

In de finale van 1972 hadden de Russen ook weinig in te brengen. Duitsland leidde al na 27 minuten met 1:0 dankzij een doelpunt van Gerd Müller. Wie dacht dat de Russen in de tweede helft opnieuw een serieuze uitdaging zouden vormen voor Duitsland, had het mis.

Herbert Wimmer (52e minuut) en Gerd Müller zorgden opnieuw voor de 3:0 eindstand. Na de wedstrijd waren de Duitse spelers uitgelaten, maar er was eigenlijk maar één gespreksonderwerp: de triomf twee jaar later herhalen op de thuis-Wereldbeker – en dat ging ze lukken.