Aantal deelnemers: 4 bij de eindronde, 32 in de kwalificaties
Winnaar: Tsjechoslowakije
Finalist: Duitsland
Topscorer: Dieter Müller (4 goals)

Duitsland werd vóór het Europees kampioenschap van 1976 als de grote favoriet beschouwd, het DFB-team had immers het laatste Europees kampioenschap en de laatste wereldbeker gewonnen. Ook de DDR had hoop op een positieve verrassing, maar moest die al snel begraven.

Opnieuw plaatste alleen het West-Duitse team zich voor de halve finales, waarin het tegen het gastland moest spelen. In de andere wedstrijd ontmoette Nederland Tsjecho-Slowakije, dat bij complete verrassing de titel zou winnen. Evenals de vorige toernooien was de eindronde van het Europees kampioenschap 1976 beperkt tot de halve finales, de derde finalewedstrijd en de finale.

EK 1976
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

De halve finales van het Europees kampioenschap 1976 gaan in extra tijd

Beide wedstrijden in de halve finales werden in extra tijd gespeeld. Nederland, favoriet vanwege ster Johan Cruyff, en de Tsjecho-Slowaken stonden na 90 minuten met 1-1 gelijk. In de extra tijd wonnen de Oost-Europeanen uiteindelijk met 3-1. Het onbeschofte spel van de Nederlanders, die twee mensen verloren door een rode kaart, hielp daarbij. Een speler van de Oost-Europeanen vloog echter ook van het veld.

De stand tussen Duitsland en Joegoslavië was na 90 minuten 2-2, waarbij de Balkan bij rust al met 2-0 voorstond, maar de titelverdedigers vochten zich terug in de wedstrijd. De gastheren waren geschokt en hadden niets meer terug te zeggen.

Dieter Müller kon zo de halve finale soeverein beslissen door drie doelpunten te maken, waarvan twee in de extra tijd. Duitsland, geleid door Franz Beckenbauer, Uli Hoeneß en Sepp Maier, kwam dus na 1972 weer in de finale.

Duitsland verliest de finale van het Europees kampioenschap in 1976 op strafschoppen

De gastheren, Joegoslavië, konden zich niet herstellen van de halve finale tegen Duitsland en verloren ook de wedstrijd om de derde plaats met 3-2 van de Nederlanders. De aandacht was echter al gericht op de finale. Tot op de dag van vandaag, kent elke Duitse voetbalfan de gebeurtenissen van deze wedstrijd

Nadat Tsjecho-Slowakije al een 2-0 voorsprong had genomen door doelpunten van Jan Svehlik en Karol Dobias, scoorde Dieter Müller nog voor de pauze de gelijkmaker. In de tweede helft moest Duitsland lang sidderen, want pas in de 90e minuut scoorde Bernd Hölzenbein de verlossende 2:2. Extra tijd was nodig, maar bracht geen verdere doelpunten en dus geen winnaar.

Voor het eerst moest dus de strafschoppenserie de uitslag van een grote finale beslissen. De eerste drie schutters van beide ploegen schoten raak, waarna Ladislav Jurkemik Tsjechoslowakije op voorsprong zette. Uli Hoeneß trapte af. Tot op de dag van vandaag is het de enige strafschoppenserie die Duitsland ooit heeft verloren.