Aantal deelnemers: 4 bij de eindronde, 31 in de kwalificaties
Winnaar: Italië
Finalist: Joegoslavië
Topscorer: Dragan Dzjalic (2 goals)

Het derde Europees kampioenschap, dat in 1968 werd gehouden, was eigenlijk het eerste. Tot dan toe werd er officieel gespeeld om de Henrie Delaunay Cup, die nu door de UEFA als een echt Europees kampioenschap is erkend. De regels blijven ongewijzigd: De 31 starters speelden tegen elkaar in een groepsfase en vervolgens in een knock-outsysteem. Pas met de halve finale begon officieel de eindronde, die in Italië werd gespeeld.

EK 1968
Wikimedia, Parutakupiu (rechtenvrij)

Duitsland lijdt vernedering op het Europees kampioenschap van 1968

West-Duitsland nam in 1968 voor het eerst deel aan een Europees kampioenschap en zou al snel wensen dat het dat niet had gedaan. De ploeg van bondscoach Helmut Schön moest in Albanië winnen om de groepsfase te overleven, maar kwam in Tirana niet verder dan een 0-0 gelijkspel en werd voortijdig, tot op het bot beschaamd, uitgeschakeld. Ook de DDR slaagde er niet in zich voor de kwartfinales te kwalificeren.

De eigenlijke finales werden betwist door Italië tegen de Sovjet-Unie en Engeland tegen Joegoslavië. Het zou een van de meest merkwaardige finales in de geschiedenis van het voetbal worden. In tegenstelling tot vandaag, waren er geen penalty’s. Als een wedstrijd na extra tijd nog steeds gelijk stond, werd er een muntstuk opgegooid. In de finale werd hiervan afgeweken. Daar kwam het neer op een herhaling.

Italië had muntworp en replay nodig om EK 1968 te winnen

De uiteindelijke winnaars, Italië, hadden beide procedures nodig. Tegen de Russen, die in de halve finale een superieure tegenstander waren, was de stand na 120 minuten slechts 0-0. De munt opgooien deed de gastheren in de finale belanden. Daar wachtte Joegoslavië, dat Engeland met 1-0 had verslagen. De Britten, van hun kant, kwamen tot een gemakkelijke 2-0 over de lusteloze Sovjets in de wedstrijd om de derde plaats.

De finale tussen Italië en Joegoslavië werd 1-1 na extra tijd. Dragan Dzjalic had zijn ploeg in de 40e minuut op voorsprong gezet, maar Angelo Domenghini maakte twaalf minuten voor het einde van de normale tijd gelijk. Twee dagen later wonnen de Italianen de replay met 2-0. Beide doelpunten werden in de eerste helft gemaakt. Voor Italië, geleid door superster Dino Zoff, was het de eerste internationale titel sinds 1938 en de geboorte van het gezegde dat aanval wedstrijden wint en verdediging titels wint.